Tieturvallisuusvinkkimme

Tieliikenteessämme kuolee vuosittain satoja ihmisiä ja loukkaantuu vielä enemmän, vaikka tieturvallisuuden parantamiseksi on pyritty käyttämään monia erilaisia keinoja. Mitä sitten yksittäinen tienkäyttäjä voi tehdä turvallisuuden parantamiseksi? Lue tälle sivulle kokoamamme vinkit.

Vinkit

– Käytä aina autoillessa turvavyötä. Turvavyön käytön on todettu pienentävän loukkaantumisriskiä merkittävällä tavalla onnettomuustilanteessa. Huolehdi myös siitä, että kaikki autossa matkustavat käyttävät turvavyötä. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota siihen, että lasten turvavyöt on kiinnitetty oikealla tavalla.

– Huolehdi siitä, että lapsilla on autossa asianmukaiset ja hyväkuntoiset turvavälineet. Turvakaukalon tai –istuimen ostamista käytettynä ei suositella, koska et tällöin voi olla aivan varma siitä, että kaukalo tai istuin on vahingoittumaton.

– Käytä moottoripyöräillessäsi tai mopoillessasi aina kypärää ja muita mahdollisia turvavälineitä. Kypärän käytön on todettu pienentävän loukkaantumisriskiä merkittävällä tavalla onnettomuustilanteessa. Älä käytä rikkoutunutta tai onnettomuustilanteessa mukana ollutta kypärää!

– Käytä pyöräillessäsi aina kypärää ja muita mahdollisia turvavälineitä. Pyöräilykypärän käytön on todettu pienentävän loukkaantumisriskiä merkittävällä tavalla onnettomuustilanteessa. Älä käytä rikkoutunutta tai onnettomuustilanteessa mukana ollutta pyöräilykypärää!

– Käytä rullaluistellessasi aina kypärää ja muita tarvittavia turvavälineitä. Kypärän käytön on todettu pienentävän loukkaantumisriskiä merkittävällä tavalla onnettomuustilanteessa – ja rullaluistellessasi saatat esimerkiksi kaatua suoraan päällesi, jolloin kypärä on erityisen tärkeä. Älä kuitenkaan koskaan käytä rikkoutunutta tai onnettomuustilanteessa mukana ollutta kypärää!

– Älä koskaan kuljeta mitään kulkuneuvoa päihtyneenä. Jos otat, et aja – etkä myöskään veneile!

– Huolehdi siitä, että kulkuvälineesi ovat kunnossa. Huolehdi auton katsastamisesta ja huolloista ja tarkista moottoripyöräsi tai moposi kunto säännöllisin väliajoin. Älä viritä mopoasi tai moottoripyörääsi, koska tämä lisää onnettomuusriskiä ja tekee kulkuneuvosta hankalammin hallittavan. Huolehdi myös pyöräsi huollosta säännöllisin väliajoin. Tarkista, että rullaluistimiesi jarrupalat ovat kunnossa.

– Älä koskaan lastaa mitään kulkuneuvoa liian täyteen – olipa kyseessä sitten ihmiset tai tavarat.

– Noudata ajaessasi nopeusrajoituksia.

– Huomioi ajaessasi säätila ja muut ajo-olosuhteisiin vaikuttavat asiat.

– Huomioi muut tienkäyttäjät.

– Noudata aina varovaisuutta liikenteessä.

– Suojatie ei tarkoita sitä, että olisit automaattisesti turvassa ylittäessäsi tien suojatietä pitkin. Muista siis noudattaa varovaisuutta myös suojatiellä.

– Varmista, että hallitset kulkuneuvosi varmasti kaikissa tilanteissa. Esimerkiksi rullaluistelua ja moottoripyöräilyä kannattaa harjoitella ensin turvallisissa ja syrjäisissä olosuhteissa ennen kuin lähtee ajamaan tai luistelemaan muiden tienkäyttäjien keskelle. Varmista, että osaat jarruttaa ja että hallitset moottoripyörän tai rullaluistimet.

– Huomioi ajaessasi turvaväli – älä aja liian lähellä muita ajoneuvoja, koska tällöin sinulle jää liian vähän aikaa reagoida, jos edessäsi tapahtuu jotakin yllättävää.

– Vältä ajamista väsyneenä, koska tällöin teet helpommin virheitä ja saatat jopa nukahtaa rattiin! Sanotaan jopa, että rankan väsymystilan aikana ajaminen vastaa ajamista päihtyneenä. Ei siis ole kyse vähäpätöisestä asiasta.

– Huolehdi ajoterveydestäsi. Käy lääkärintarkastuksissa säännöllisesti.

– Älä aja kiihtyneessä mielentilassa. Voit tehdä tällöin harkitsemattomia virheitä.

– Jos kuljetat tavaroita, huolehdi niiden asianmukaisesta kiinnittämisestä.

– Huolehdi kulkuvälineidesi renkaista ja vaihda tarvittaessa säänmukaiset renkaat alle.

– Huollata autosi vain asiantuntevassa liikkeessä.

– Ostaessasi autoa kiinnitä huomiota sen turvallisuuteen.

– Asennoidu liikenteeseen oikealla tavalla – pidä turvallisuutta ykkösprioriteettinasi liikenteessä.

– Älä lähde liikenteeseen liian kiireisellä aikataululla, saatat sortua ajamaan liian kovaa ehtiäksesi perille. Lähde mieluummin hieman liian ajoissa kuin liian myöhään. Muista, että on parempi saapua paikalle turvallisesti hieman liian myöhässä kuin joutua onnettomuuten liian kovan ajonopeuden vuoksi.

– Noudata aina liikennesääntöjä, mutta varaudu siihen, että muut eivät välttämättä toimi samoin.
Turvallista matkaa!